Deze help bevat informatie over het e-loket Landbouw en Visserij. Als u na het lezen hiervan nog vragen heeft, mag u steeds contact opnemen met de infolijn. U kan ook een meekijksessie starten Icoon meekijksessie om een medewerker te laten meekijken.

Intekenen van percelen

Raadpleeg de toelichting 2018.

Zoomen en navigeren    Naar top

U kan op twee manieren in- en uitzoomen:

  • door de zoomknoppen te gebruiken;
  • door de scroll toets van de muis te gebruiken.

Om te vermijden dat u te ver inzoomt bij het intekenen van een perceel werd het maximum zoomniveau naar 10 meter gebracht. Dit is het zoomniveau dat het best geschikt is om uw percelen in te tekenen of aan te passen.

Naast de zoomfunctie kan u nu ook handig gebruik maken van het volledige scherm om uw percelen te bezichtigen of aan te passen. Klik hiervoor op de knop rechts bovenaan de kaart.

 Navigeren kan u op volgende manieren:

  • door de pijltjestoetsen te gebruiken;
  • door te pannen (houdt de linkermuisknop ingedrukt en verplaats de cursor).

Tekenacties    Naar top

Perceel intekenen

U start de intekening van een nieuw perceel door op het fotoplan het eerste punt via een klik op uw linkermuistoets toe te voegen. Door het verschuiven van de cursor wordt een lijnstuk gecreŰerd en kan u een bijkomend punt toevoegen. De polygoon wordt door het toevoegen van meerdere punten verder afgewerkt. U eindigt de intekening van het perceel door met de linkermuistoets te dubbelklikken.

Punt toevoegen

Van zodra u op een lijnstuk van een perceel klikt verschijnt een nieuw punt.

Punt verwijderen

U kan een punt verwijderen door er met de linkermuisknop op te klikken.

Magneet

Magneet

De magneet staat standaard aan. Met deze knop worden punten perfect op naburige perceelsgrenzen 'geplakt'. Zo worden kleine overlappingen of openingen tussen naburige percelen vermeden bij het intekenen.

U kan de magneet uitzetten door op het icoon te klikken, bijvoorbeeld wanneer u een smalle doorgang tussen twee percelen wil intekenen.

Eiland toevoegen / verwijderen Eiland toevoegen  Eiland verwijderen

Selecteer de knop met de palmbomen. Start de intekening van een eiland zoals u een perceel zou intekenen. U kan meerdere eilanden uit een perceel tekenen. Bijvoorbeeld om een huis uit een perceel te tekenen.

Het ingetekende eiland is het stuk van het perceel dat wordt uitgeknipt. De oppervlakte van uw perceel verkleint evenredig. Selecteer de knop met de palmbomen met rode kruis, klik daarna het eiland aan om het te verwijderen.

Tekening verwijderen

De volledige tekening verwijderen. De editeer-/intekenmodus blijft actief zodat u direct een nieuwe intekening kan starten.

Meetlat

Hiermee kunt u perceelsgrenzen opmeten; een tweede maal klikken op dit icoon doet de meetlat verdwijnen.

Informatie over een gekozen punt

Klik op een specifiek punt op de kaart om alle informatie voor die plaats te bekijken. Zie info voor punt.

Een nieuw perceel intekenen    Naar top

Een nieuw perceel intekenen kan u op twee manieren:

  • klik bovenaan de tabel op de pagina 'via kaart' op het 'plus'-icoon en kies in de pop-up voor 'Intekenen';

  • Maak eerst administratief nieuwe percelen aan via tabel. Kies vervolgens in de dropdown-actiemenu voor de actie 'intekenen'.

Indien u een perceel op een bepaalde locatie wenst in te tekenen kan u steeds gebruik maken van de zoekbalk (zie verder).

Om het perceel in te tekenen hoeft u enkel met de linkermuisknop de punten uit te zetten. Dubbelklik met de linkermuistoets om de intekening te eindigen.

Een perceelintekening wijzigen    Naar top

Om een perceelintekening te wijzigen klikt u op het dropdown-icoon van een bestaand perceel. In de dropdown-actiemenu kiest u voor de actie 'intekenen'. Vervolgens kunt u gebruik maken van de tekenacties om de intekening aan te passen.

Hoe kan u bijvoorbeeld een poel in een perceel aangeven?    Naar top

Om een poel in een perceel te tekenen moet u eerst een eiland uit het perceel tekenen (zie hierboven). Sla de intekening met het eiland op. Maak een nieuw perceel aan en teken het nieuwe perceel in het eiland. Maak hierbij gebruik van de 'magneet'.

Zoekbalk    Naar top

Via de zoekbalk kan u navigeren naar een perceel (via nummer en/of naam), een gemeente, deelgemeente, adres, XY- of WGS-co÷rdinaten. In de tooltip wordt weergegeven hoe u deze co÷rdinaten goed moet invullen. Maak steeds gebruik van het vergrootglas naast de zoekbalk om naar de gewenste locatie te navigeren.